We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Lees hieronder welke diensten we aanbieden naast onze reguliere huisartsenzorg.
Bij de praktijk is het mogelijk om een beeldafspraak in te plannen. Dat betekent dat onder andere de huisartsen, assistentes en praktijkondersteuners de optie hebben om met u te beeldbellen. Beeldbellen kan aanvullende informatie geven die noodzakelijk is om goede zorg te verlenen. Het kan zo zijn dat als u een telefonische afspraak heeft met de huisarts, de huisarts aan u vraagt om over te gaan op een beeldbelconsult.
Het videoconsult
Een beeldbel- oftewel videoconsult is een consult waarbij u elkaar via uw smartphone ziet en hoort. U hoeft voor dit consult niet naar de praktijk te komen.
Waarom een videoconsult?
De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat beeldbellen versneld wordt geïntroduceerd in onze praktijk. Het blijkt dat veel mensen dit als persoonlijker ervaren dan gewoon bellen. Beeldbellen kan aanvullende informatie geven die noodzakelijk is om goede zorg te verlenen.
Wat heeft u nodig voor een videoconsult?
Voor een videoconsult heeft u smartphone nodig met geluid en een camera. En u heeft ook een internetverbinding nodig.
Hoe gaat het als u beeldbelafspraak heeft?
Uw zorgverlener (huisarts, praktijkondersteuner en/of assistente) kan tijdens een telefonisch contact aan u vragen of hij/zij het gesprek mag omzetten naar een videoconsult. Ook kunt u via MijnGezondheid.net of de MedGemak-app een telefonisch consult aanvragen waarbij u de opmerking plaatst dat u video wilt bellen.
Uw zorgverlener zal u op uw smartphone bellen. Via sms ontvangt u van uw zorgverlener een bericht met daarin een link om het videobellen te starten. Na toegang te verlenen via de link in de SMS start het beeldbelconsult.
Uw privacy is belangrijk
Uiteraard is uw privacy heel belangrijk. Een videoconsult maakt gebruik van de beveiligde internetverbinding van uw zorgverlener. Uw gesprek wordt niet opgenomen. Uw zorgverlener zit in een gesloten ruimte zodat niemand kan meeluisteren. De zorgverlener maakt zoals gebruikelijk aantekeningen in uw dossier.
U kunt zelf ook wat doen aan uw eigen privacy. Zorg dat u ook in een gesloten ruimte zit zodat er niemand kan meeluisteren. Maak geen gebruik van een openbare internetverbinding.
Met uitbreiding van de digitale mogelijkheden zijn we samen voorbereid op de toekomst!
Bevolkingsonderzoek Zuid
Bevolkingsonderzoek Zuid is een screeningsorganisatie die in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het bevolkingsonderzoek borst-, baarmoederhals- en darmkanker organiseert in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het doel is om deze vormen van kanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, waardoor er grotere kans is op genezing.
Hier leest u meer informatie over deze bevolkingsonderzoeken:
De contactgegevens van de informatielijnen van de drie bevolkingsonderzoeken vindt u via de contactpagina van Bevolkingsonderzoek Zuid.
Deelname aan de bevolkingsonderzoeken is gratis en vrijwillig. Heeft u klachten? Neem dan altijd contact op met uw huisarts.
CooL
Het programma Coaching op Leefstijl (CooL) is een Geïntegreerde LeefstijlInterventie (GLI) die de afgelopen jaren zijn meerwaarde heeft bewezen. De leefstijlcoach begeleidt deelnemers tijdens het programma naar een gezonder leven. Het programma bestaat uit advies en begeleiding op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en (leefstijl)gedrag. Het is gericht op langetermijngedragsverandering bij mensen met (een hoog risico op) een chronische aandoening. Het programma kent naast een intake en een aantal groepsbijeenkomsten ook individuele consulten en evaluatiegesprekken. Het programma bestaat uit een basisprogramma (twaalf maanden) en een optioneel onderhoudsprogramma (twaalf maanden).
Waarom is het noodzakelijk?
Studies laten zien dat de leefstijlcoach een belangrijke rol kan vervullen als verbindend element in de keten ten aanzien van de aanpak van obesitas in Nederland. De leefstijlcoach kan deelnemers laagdrempelig begeleiden naar duurzame gedragsverandering en professionals in het zorgdomein en het publieke domein met elkaar verbinden.
Deelnemers blijken na deelname aan het CooL-programma meer te bewegen, minder te zitten en ze zijn gezonder gaan eten. Extrinsieke motivatie is verminderd en intrinsieke motivatie ten aanzien van gezonder voedings- en beweeggedrag is versterkt. De gerapporteerde kwaliteit van leven is significant toegenomen bij de deelnemers.
Wat is onze rol?
Onze huisartsen en/of praktijkondersteuners kunnen u als patiënt zowel binnen als buiten een zorgprogramma verwijzen naar een leefstijlcoach. Deze leefstijlcoach stemt met de praktijk af op welke wijze deelnemers geworven worden.
Vergoeding
De GLI is per 1 januari 2019 in het basispakket opgenomen. Dit betekent dat patiënten die voldoen aan de criteria gratis kunnen deelnemen aan het CooL-programma.
In onderstaande video leert u meer over de GLI.
In het kader van diagnostiek kunt u bij Huisartsencentrum Parklaan terecht voor de volgende zaken:
Blaasontsteking: als u klachten bij het plassen of in de onderbuik heeft en u denkt aan een blaasontsteking, dan kunt u in de ochtend uw urine afleveren op de praktijk voor verder onderzoek.
Meer informatie over blaasontsteking
De urine levert u bij voorkeur voor 10:00 uur in. De assistente zal vragen of u een vragenlijst in wilt vullen. U kunt deze vragenlijst ook reeds hieronder downloaden (in Microsoft Word-format):
Instructie urine opvangen
In onze praktijk maakt de assistente de uitstrijkjes voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Als u de oproep krijgt kunt u met haar telefonisch een afspraak maken.
Bloedafname kan iedere werkdag op afspraak bij Diagnostiek voor U. Deze afspraak kunt u online maken, of telefonisch via +31 88 21 41 149. Afgeven van zakjes lichaamsmateriaal (urine, ontlasting en dergelijke) kan zónder afspraak. Er staat hiervoor een speciale box op de prikpost DVU.
Bij voorkeur meet de patiënt zelf thuis zijn bloeddruk. Hier hebben wij een speciaal protocol voor. Indien u zelf niet in het bezit bent van een bloeddrukmeter hebben wij op de praktijk voldoende 'leenmeters'. Indien u hier zelf niet toe in staat bent kan de zorgverleners uw bloeddruk opmeten.
Met onderstaand formulier kunt u zelf uw bloeddruk thuis bijhouden:
Formulier 'Thuis bloeddruk bijhouden'
Als de huisarts het noodzakelijk vindt, kan op de praktijk een CRP-test worden uitgevoerd om meer zekerheid te krijgen over het wel of niet aanwezig zijn van een ontsteking. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij twijfel over het aanwezig zijn van een longontsteking.
Als de huisarts het noodzakelijk vindt, kan op de praktijk een hartfilmpje (ECG) gemaakt worden.
De praktijkondersteuner voert de longfunctietest uit bij patiënten met een chronische longaandoening. Dit is van belang voor patiënten met astma of met een andere vorm van (chronische) benauwdheid door een longziekte (COPD). Het onderzoek geeft aanwijzingen welke behandeling het best kan worden toegepast en of de medicijnen effect sorteren.
De enkel-arm-index-meting is bedoeld om te bepalen in hoeverre de patiënt een bloedvatvernauwing heeft. Met name de bloeddoorstroming naar de benen kan er goed mee worden bepaald.
Teledermatologie maakt een consultatie op afstand mogelijk tussen uw huisarts en de dermatoloog. De huisarts maakt digitale foto's van het huidprobleem en stuurt deze met een ingevulde vragenlijst (anamnese) via een beveiligde internetverbinding naar de huidarts. De dermatoloog stelt de diagnose en stuurt deze met een behandeladvies, vaak binnen een aantal uren, terug naar de huisarts. Hiermee kan een bezoek aan de dermatoloog in het ziekenhuis voorkomen worden.
Met deze onderzoekmethode kan worden bepaald in hoeverre problemen met het gehoor worden veroorzaakt door een ontsteking, een niet goed functionerend trommelvlies, 'vocht achter het trommelvlies' of door andere problemen in het middenoor. Het is een methode waarbij verschillende drukken worden gemeten.
Voor een rijbewijskeuring kunt u een afspraak maken met één van de artsen binnen het centrum, echter niet bij uw eigen huisarts. De kosten bedragen € 50,-.
Er bestaan ook vele andere soorten keuringen. Deze keuringen worden niet in ons centrum gedaan.
Voor de volgende kleine ingrepen en medische verrichtingen kunt u ook bij Huisartstencentrum Parklaan terecht:
Indien gewenst kan de arts een spiraal plaatsen. Het is van belang een afspraak te maken met de huisarts om tot een juiste keuze van spiraal te komen. In een vervolgafspraak kan deze dan geplaatst worden.
Bij een verzakking met of zonder urineverlies kan samen met uw huisarts worden besloten om een pessarium te plaatsen. Een pessarium is een ring of schijf die vaginaal kan worden ingebracht om het verzakkingsgevoel en/of urineverlies tegen te gaan. Voor meer informatie kijk op de website van Thuisarts.nl.
Indien gewenst kan de arts een hormoonstaafje (implanon) plaatsen. Het is van belang een afspraak te maken met de huisarts om tot een juiste vorm van anticonceptie te komen. In een vervolgafspraak kan deze dan geplaatst worden.
In de praktijk kunt u terecht voor ongevallen/wonden. U maakt een afspraak bij de assistente. De assistente maakt de wond schoon en beoordeelt of een beoordeling van de huisarts nodig is. Ook verwijderen de assistentes de hechtingen na zeven tot tien dagen.
De huisartsen voert op de praktijk kleine ingreepjes zelf uit. Zij nemen huidbiopten af, verwijderen atheroomcystes, verwijderen plekjes op het lichaam, behandelen huiduitstulpingen met een electrocauter, doen teennagelextracties, et cetera.
De assistentes behandelen wratten op handen en voeten en in overleg met de arts op andere plekken van het lichaam. De wratten worden aangestipt met stikstof.
Indien u last heeft van een verstopt gevoel in het oor. Kunt u een afspraak maken bij de doktersassistente voor het uitspuiten van uw oren.
Onder druppelverdoving kan een vastzittend vuiltje uit het oog verwijderd worden door de huisarts.
Bij een ernstige bloedneus wordt door de huisarts een speciale neustampon ingebracht om het bloeden te stoppen.
Onze praktijk is sinds 2005 voorzien van het keurmerk van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
Het NHG-keurmerk laat zien dat in onze huisartsenpraktijk systematisch en continu wordt gewerkt aan kwaliteitsverbetering van de zorg. Om kwaliteit te waarborgen beoordeelt een onafhankelijke kwaliteitscontroleur van het NHG elk jaar opnieuw of de praktijk zich houdt aan gemaakte afspraken, nieuwe ontwikkelingen en daarvoor gemaakte verbeterplannen.
Alle medewerkers worden geschoold en afspraken worden door middel van protocollen vastgelegd. Medewerkers stellen zich open voor onderlinge toetsing en voor toetsing van buitenaf.
Praktijkaccreditering wordt dus steeds verleend voor één jaar en alleen jaarlijks verlengd na onafhankelijke toetsing.
Ook uw mening is van belang
Periodiek wordt via de balie een enquêteformulier uitgereikt om uw mening te peilen over de dienstverlening in onze praktijk. We stellen uw deelname op prijs. De enquête is anoniem.
Behandelwensen
Het wordt steeds duidelijker dat wij zelf medeverantwoordelijk zijn voor de loop van ons leven. Hierbij kan het zinvol zijn om op tijd na te denken over wat u wel en wat u niet wilt in geval het leven een onverwachte wending neemt ten aanzien van uw gezondheid. Het is daarom erg belangrijk om uw wensen over zorg en levenseinde op tijd duidelijk te maken bij uw naasten, uw huisarts en eventueel uw behandelend specialist. U kunt bijvoorbeeld uw wensen rondom wel of niet reanimeren en euthanasie vastleggen. Het is ook mogelijk om uw wensen vast te leggen over levensverlengende zorg zoals bijvoorbeeld een opname op de Intensive Care en de keuze om u wel of niet te beademen.
Om u te helpen bij deze vragen en beslissingen kunt u een aantal websites met extra informatie bezoeken. Deze websites vindt u hieronder. Daarnaast is het belangrijk om de daad bij het woord te voegen: bespreek uw overwegingen met uw naasten en uw arts. En laat dit waar mogelijk vastleggen.
Orgaandonatie
Daarnaast willen we de mogelijkheid tot orgaandonatie ook graag onder uw aandacht brengen. Tot op hoge leeftijd kunnen organen (hoornvlies, huid) bruikbaar zijn. Door uw organen na uw overlijden te doneren kunt u andere mensen helpen. U kunt dit vastleggen in het Donorregister. U vindt meer informatie over donorregistratie op de site van het Donorregister.
Wat moet u regelen?
Als u weet wat u wilt, of als u twijfelt en het nog eens wilt bespreken, kunt u een afspraak maken met uw arts. Als u al een keuze heeft gemaakt kunt u hieronder wilsverklaringen downloaden en invullen. Deze kunt u vervolgens uitprinten en meebrengen bij het bezoek aan uw arts. Uw arts bewaart uw gegevens in uw dossier zodat hij of zij deze gegevens heeft op het moment dat het nodig is. Als u vragen heeft over reanimatie, euthanasie of behandelverbod, dan kunt u dit ook met uw arts bespreken. Wilsverklaringen dienen elke vijf jaar opnieuw te worden ondertekend. In geval van dementie moet dit jaarlijks gebeuren.
Extra informatie
Wilt u graag hulp bij uw keuze? Dan kunt u deze keuzehulp van Thuisarts.nl gebruiken.
Wilsverklaringen
Een huisarts mag geen verklaring afgeven voor zijn of haar eigen patiënten. Als een instantie (reisbureau, school, werkgever, etc.) een verklaring wenst, moet deze instantie zelf een onafhankelijke arts inschakelen.
Op de website van KNMG kunt u hier meer informatie over lezen: Geneeskundige verklaring | KNMG.
Helaas constateren wij een sterke toename in het aantal patiënten dat zónder bericht niet verschijnt op een gemaakte afspraak bij huisarts, assistente of praktijkondersteuner. Met ingang van 1 november 2023 gaan we daarom als volgt te werk:
Bij het niet verschijnen zonder afzegging krijgt u in uw medisch dossier de aantekening "NVZB" (Niet verschenen Zonder Bericht). Dit is voor alle medewerkers in de praktijk zichtbaar. Indien mogelijk zal de zorgverlener u bellen en vragen naar de reden van niet verschijnen. Indien u vaker dan één keer korter dan vier uur van te voren afzegt, of indien u niet bent verschenen op uw afspraak, dan kunnen wij u het consult in rekening brengen.
Plotseling verhinderd? Laat uw zorgverlener niet wachten
Onze zorgverleners staan graag voor u klaar en houden hier rekening mee in hun agenda. Heeft u een afspraak met de huisarts, praktijkondersteuner of assistente, maar kunt u (plotseling) niet komen? Laat het ons op tijd weten! Bel naar de praktijk via +31 40 243 89 20 (Maartens) of via +31 40 243 23 16 (Muskens). Heeft u de afspraak online gemaakt? Dan kunt u deze tot 24 uur voorafgaand aan uw afspraak verzetten of annuleren via MijnGezondheid.net.
De afspraak wordt uit onze agenda verwijderd, wij kunnen een andere patiënt helpen en u kunt vaak direct een nieuwe afspraak bij ons maken. Er wordt dan natuurlijk géén no-show-tarief berekend.
Hoogte van het no-show-tarief
De tarieven die wij voor no-show hanteren zijn verschillend. De tarieven zijn € 15 voor een consult (10 of 15 minuten afspraak) en € 25 voor een dubbel consult (20 minuten afspraak).
No-show-tarief praktijkondersteuner (POH)
Bij een POH reserveren we voor u meer tijd voor een consult. Voor een niet nagekomen afspraak bij de praktijkondersteuner hanteren wij daarom een tarief van € 30 per consult.
Let op: no-show wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed.
Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Griep gaat gemakkelijk over van de ene mens op de andere, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten of door elkaar een hand te geven. Griep kan bij sommige mensen ernstige gevolgen hebben. De griepprik verkleint de kans op griep. Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.
Wanneer de griepprik halen?
Alle mensen van 60 jaar en ouder komen in aanmerking voor een griepprik. Dat geldt ook voor mensen onder de 60 jaar met een hart-, long- of suikerziekte, nierpatiënten en mensen met minder afweer. Bij hen kan griep ernstige gevolgen hebben. Als u tot één van deze groepen behoort, is het voor u belangrijk een griepprik te halen.
Let wel, een griepprik helpt alléén tegen griep veroorzaakt door het influenzavirus.
Indien u in aanmerking komt voor de griepprik krijgt u jaarlijks een oproep via uw huisarts. Indien u niet behoort tot één van de hierboven genoemde groepen en toch een griepprik wilt, komen de kosten voor uw eigen rekening. Indien u niet behoort tot één van de hierboven genoemde groepen en toch een griepprik wilt, komen de kosten voor uw eigen rekening.
Hoe werkt de griepprik?
De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert. In de griepprik zitten kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. Ze zorgen ervoor dat uw lichaam afweerstoffen gaat maken tegen het griepvirus. Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.
Waarom elk jaar een nieuwe griepprik?
De griepprik beschermt u ongeveer een half jaar. Heeft u vorig jaar de griepprik gehad, dan beschermt die u dus deze winter niet meer. Het griepvirus verandert regelmatig. U kunt dus elk jaar griep krijgen. Daarom is het belangrijk om elk jaar een nieuwe griepprik te halen. Zo kan uw lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken. In de griepprik zitten elk jaar andere griepvirussen. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen de komende winter het meest zullen voorkomen. In de griepprik komen stoffen die passen bij die virussen.
Op de website van het RIVM vindt u nog veel meer informatie over de griepprik.
De pneumokokkenprik beschermt u tegen het krijgen van ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken. Dit najaar ontvangen mensen van 63 tot en met 66 jaar (geboren vanaf 1-1-1957 tot en met 31-12-1960) een uitnodiging van hun huisarts voor deze vaccinatie.